Σελίδες

Η Ιστορια του Συλλογου

Καταστροφή της Σμύρνης, ξεριζωμός. Καραβάνια προσφύγων αποβιβάζονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης προσπαθώντας να ξαναρχίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σ’ ένα από τους μεγαλύτερους τόπους υποδοχής των ξεκληρισμένων ανθρώπων.

Στις παρυφές της πόλης, στην περιοχή της Κοκκινιάς στήνονται οι πρώτοι συνοικισμοί. Η γειτονιά των προσφύγων, αρχίζει να διαμορφώνει τη νέα της ταυτότητα, κι ανάμεσα στους φορείς που δημιουργεί, περιλαμβάνεται και η Προοδευτική Νεολαία Κοκκινιάς. Βρισκόμαστε μόλις στο 1925.

Η Προοδευτική με το μορφωτικό της τμήμα πρωτοστατεί στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας να βάλει κεραμίδι στο κεφάλι της. Ένα χρόνο μετά ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, και η Προοδευτική γίνεται μόλις το 31ο μέλος του νεοσύστατου φορέα. Το ρολόι του χρόνου δείχνει 1927.
Χρώμα το συλλόγου το βυσσινί, ίδιο με την βαθυκόκκινη βυζαντινή πορφύρα και τον χιτώνα της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και αιώνιας προστάτιδας της κληρονομιάς και του πολιτισμού που σαν κόρη οφθαλμού κρατήσανε οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής στη νέα τους πατρίδα.

Δεν είναι τυχαίο που για έμβλημα του συλλόγου διαλέξανε τον Φοίνικα που ξαναγεννιέται από την στάχτη του, φανερώνοντας μια στάση ζωής μαχητική και αισιόδοξη, που μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, αναδιαμορφώνει το παρελθόν σαν ελπιδοφόρο μέλλον και πορεία με προοπτική.

Το γεγονός ότι είναι 14η σε συμμετοχές στην Α εθνική κατηγορία με αδιάλειπτη συμμετοχή στις δύο κορυφαίες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, φθάνοντας ως την 4η θέση το 1964, και δύο φορές στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος, φανερώνει την ποιότητα, το ειδικό βάρος, και εντέλει την συνεισφορά της στο οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αμέτρητοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές που ξεπήδησαν από τα σπλάγχνα της, και σταδιοδρόμησαν με ιδιαίτερη επιτυχία και με την φανέλα της, αλλά και σε άλλους μεγάλους συλλόγους. Η φίλαθλη κοινή γνώμη της χώρας γνωρίζει πολύ καλά πως η Προοδευτική μπορεί να μην υπήρξε κορυφαία με την τυπική έννοια του όρου, αλλά ήταν και θα μείνει για πάντα, πρωταγωνίστρια και πρωτοπόρα.

Η ιστορία των Ελλήνων διδάσκει πως νικητής βγαίνει τελικά εκείνος που δεν δέχεται να χάνει χωρίς μάχη. Η τήρηση αυτής της αρχής επέτρεψε στην βυσσινί ομάδα να πανηγυρίσει νίκες, απέναντι σε όλες τις ιστορικές ελληνικές ομάδες, και δεν υπάρχει κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του παρόντος ή του παρελθόντος που να μην τέθηκε αντίπαλος της Προοδευτικής και να μην έζησε την καυτή ατμόσφαιρα της έδρας της.

Η σχέση της με την εθνική ομάδα είναι σταθερή και διαχρονική. Ένας σημαντικός αριθμός αθλητών της, φόρεσε την φανέλα όλων των εθνικών ομάδων, και ο σύλλογος δικαιούται να καμαρώνει γιατί δικά του παιδιά αγωνίστηκαν στους μεγάλους ναούς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, και συμμετείχαν σε μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού.

Όμως Προοδευτική δεν σημαίνει μόνο ποδόσφαιρο. Η Προοδευτική είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος της, Αθλητικός Όμιλος. Εδώ και δεκαετίες διατηρεί τμήματα μπάσκετ και βόλλεϋ ανδρών και γυναικών, με σημαντική παρουσία και πλήρως αναπτυγμένα τμήματα υποδομής, ενώ υπήρξε και μέλος του ΣΕΓΑΣ.

Ο σύλλογος στηρίζει με κάθε τρόπο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, και ιδιαίτερα το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει τροφοδοτήσει και στηρίξει το Πειραϊκό ποδόσφαιρο με αμέτρητους αθλητές που διδάχθηκαν το άθλημα στις ακαδημίες του. Ταυτόχρονα διατηρεί ένα από τα πιο ενεργά τμήματα βετεράνων, και ο καθιερωμένος ετήσιος αγώνας θεσμός με τους παλαιμάχους του Ολυμπιακού έχει γίνει μέχρι και θέμα σε διεθνές συνέδριο.

Η συνεισφορά της Προοδευτικής στον ελληνικό αθλητισμό, δεν περιορίζεται στο επίπεδο της καθαυτό αθλητικής δραστηριότητας. Από τη μήτρα της προκύψανε σπουδαίοι παράγοντες που άφησαν έργο που ξεπερνάει τα όρια του συλλόγου, είτε σταδιοδρόμησαν με ιδιαίτερη επιτυχία σε υπερκείμενα αθλητικά όργανα.

Αν υπάρχει μια λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την Προοδευτική στην ολότητα της, αυτή προσδιορίζεται από τον ορισμό της έννοιας διαφορετική. Ποτέ δεν ήταν μια ομάδα του ‘’συστήματος’’, αλλά και ποτέ δεν έμεινε χωρίς πρωταγωνιστικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα. Πάντα ακτινοβολούσε και θα ακτινοβολεί κύρος και σεβασμό.

Αυτή η διαφορετικότητα που σμιλεύθηκε στην μυλόπετρα του χρόνου στην διάρκεια της 82χρονης διαδρομής της, είναι εκείνη που της επιτρέπει να διαχειρίζεται το παρόν και το μέλλον της, με τρόπο που μόνο μεγάλοι και ιστορικοί σύλλογοι που διαθέτουν άρρηκτη σχέση με τις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται και τις οποίες εκπροσωπούν, μπορούνε να κάνουν.

Προοδευτική σημαίνει περισσότερα πράγματα από ένα τυπικό αθλητικό σωματείο. Στην ουσία της είναι κοινωνία φιλάθλων. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχει μόνο μέλη και οπαδούς, αλλά και γονείς. Μάνα της είναι η Κοκκινιά και πατέρας της ο Κορυδαλλός, με την κοινωνία των οποίων δέθηκε σε κάθε φάση της ιστορικής τους διαμόρφωσης.

Κι όπως έκτιζε πέτρα πέτρα τους πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς έτσι θα κάνει το όραμα της πραγματικότητα, θεμελιώνοντας το στις αρχές και τις αξίες αυτών που την δημιούργησαν.

Γιατί εκτός από μεγάλη κυρία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού, αυτή η ομάδα οφείλει να παραμένει σε κατάσταση αιώνιας νεότητας όπως ακριβώς το όρισαν και το θέλησαν οι ιδρυτές της βαφτίζοντας την ‘’Προοδευτική Νεολαία’’, με την προτροπή να κουβαλάει πάντα την φρεσκάδα και το άρωμα του βαθύχρωμου τριαντάφυλλου. Μαζί αγκάθι και βελούδο όπως ήταν άλλωστε και όλη η πορεία της.